Entrevista a Ken Morse és el director general del centre d’emprenedors del MIT (Massachusetts Institute of Technology)
Personatge excèntric i guru de l’emprenedoria a escala mundial, Morse ha visitat Barcelona per impulsar el creixement de vint empreses catalanes d’alta tecnologia. L’objectiu: que en cinc anys aquestes firmes multipliquin la seva facturació.
És un bon moment per ser emprenedor?
És un moment fantàstic per crear una empresa. Al mercat hi ha bons professionals disponibles, els preus de les oficines són baixos… Encara que no tothom pot ser emprenedor d’alta tecnologia. Algunes persones no tenen el coratge o la visió de negoci necessaris; només uns quants poden ser emprenedors.
Quin és l’objectiu dels tallers que vostè impartirà a Barcelona per ajudar vint empreses catalanes a créixer?
Volem millorar les oportunitats dels emprenedors ambiciosos. Més de 200 empreses van mostrar interès per participar en el programa i al final vam seleccionar només vint companyies. La selecció es va fer segons l’ambició de cada una d’elles, ja que moltes van mostrar una mancança d’aquesta gran virtut en el món de l’emprenedoria. Totes les empreses que participen en aquest programa són ambicioses, però cinc d’elles moriran, cinc continuaran com estan, cinc multiplicaran la seva facturació en pocs anys i cinc esdevindran estrelles.
Quines són les claus per triomfar?
Els emprenedors tenen diversos repten a superar. El primer és aconseguir un equip de primera. Per això, els fundadors d’una empresa han de reclutar personal millor que ells. El segon desafiament és passar de ser un jugador regional a un de global i, per això, cal vendre fora del país. Cal obrir oficina allà on hi hagi els clients objectius de cada empresa. I el tercer repte és oferir un producte d’alt potencial de penetració en el mercat global.
Però, actualment, com afronten els emprenedors la falta de crèdit per tirar endavant els seus projectes?
Només vosaltres, els periodistes, penseu que hi ha un problema financer. El problema amb l’emprenedoria és molt menys una qüestió financera com de trobar un equip de treball de primera i captar nous clients, perquè ningú no invertirà en una empresa si no es tenen un personal excel·lent i una bona cartera de clients. Si compleixes aquestes dues premisses, el diner ve a tu.
Llavors, l’opció més adequada en els temps que corren és ser emprenedor…
Algunes de les grans empreses s’estan enfonsant i milers de persones estan perdent la feina. D’on vindran els nous llocs de treball? Doncs de les noves empreses que es creïn i del món de l’alta tecnologia i la biotecnologia. Com a estratègia política, és important que l’Administració catalana impulsi la creació de noves empreses i aconsegueixi, així, un creixement econòmic sostenible basat en el coneixement.